Musikk i barnehagehverdagen

Musikk er en utrolig god måte å komme i stemning, kjenne på impulser og ikke minst kjenne på følelser. Musikk har eksistert i flere tusen år og blitt brukt som et virkemiddel for å fortelle, lære og føle. I barnehagen så kan musikk være en utrolig fin måte for å få barn til å utvikle seg. Dette er ikke noe vi bare sier for ifølge en forskningsrapport fra den anerkjente institusjonen University of Southern California så kommer det frem at barn som lærer seg å bruke instrumenter i tidlig alder har en hjerne som utvikler seg raskere enn barn som ikke lærer seg å spille instrumenter.

Nå er musikk en del av hverdagen til de aller fleste barnehagebarn i Norge men det er noen barnehager som har mer fokus på det enn andre. Dette er gjerne pedagogen i barnehagen som styrer dette og interessen. Noen bruker instrumenter og andre bruker mer sang som virkemiddel. Vi tror at det er viktig med en balanse mellom instrumenter og sang. Sang og instrumenter kombinert sammen kan være en veldig fin kombinasjon.

Hvordan kan man bruke musikk i barnehagen?

Når man skal bruke musikk og lære små barn hvordan de kan bruke instrumenter så er det noen veldig viktige suksessfaktorer. Hvis du i dag driver med musikk i barnehagen så må du veldig gjerne kontakte oss, slik at vi kan legge inn ditt tips inn i vår oversikt.

Rutine

Det er utrolig viktig at man lager en rutine når man skal lære barn musikk. Det kan gjerne være slik at man starter med en fast sang eller en fast rytme. Grunnen til at rutine er viktig for at barn skal føle seg trygge og forstå hva som skjer. Ved å lage en fast rutine før man utforsker musikken mer gjør dem mer trygge og de kommer til å være mer i «modus» for å prøve nye ting senere.

Gjør det enkelt

Barn har gjerne et veldig lavt «attention span». Med det så mener vi at barne klarer gjerne ikke ha fokus for lenge og det gjelder å bruke den lille perioden mest effektivt. Derfor må man gjøre det veldig enkelt og ikke minst gjøre det så ukomplisert som mulig.

Bruk energi

Barn blir påvirket av miljøet rundt og derfor er det viktig bruke masse positiv energi når man skal lære barna om musikk. Det er viktig å være glad, smile og ikke minst danse med musikken. Da får barne positive assosiasjoner med musikk og ikke minst så smitter den positive energien over til dem.

Gjør det til en lek

Det kan være litt frustrende med 10 barn som går løs på instrumenter og lager det de tror er musikk. Det er nettopp dette som er viktig når man skal lære barna om musikk. Gjør musikken til en lek og la barna få finne ut hvordan de kan lage lyd med instrumenter.

Våre instrumenter

Vi har et stort utvalg av forskjellige instrumenter som egner seg utrolig godt til å bruke i barnehagen. I tillegg så er våre instrumenter merket med «fairtrade» og er veldig interessante. Nedenfor har vi valgt ut noen favoritter som passer perfekt til deg som ønsker å bruke musikk som et virkemiddel for læring og lek i barnehagen.

Rytme

Rytme er en utrolig morsom måte å lære musikk og barn får fort blod på tann når det kommer til instrumenter som lager en rytme. Vi har et veldig enkelt og billig instrument som lager skikkelig fin rytmelyd. Dette er en klase med frøkapsler som lager en fortryllende og magisk lyd. Den er laget i Indoneisa og har et veldig interessant lydbilde. Kan brukes av både barn og voksende.

Fløyter

En fløyte kan være en veldig morsom måte å lære musikk på.Barn syntes fløyter kan være veldig morsomme. Vi har både vanlige fløyter og mer spennende fløyter som f.eks vår veldig populære panfløyte.

Trommer

En tromme er et utrolig fint virkemiddel når man skal synge sanger og ikke minst når man skal lære barn om rytme. En typisk «afrikansk tromme» er en utrolig fin måte å ha et praktisk instrument som barna kan prøve og som kan brukes i kombinasjon med sang. Vi har mange forskjellige trommer.

Småinstrumenter

Dette er en veldig morsom måte å bruke instrumenter på i barnehagen. Hvis man kjøper inn mange små instrumenter som lager forskjellige lyder ved å bevege de som f.eks med bjeller eller andre instrumenter som lager lyd når man rister. Da kan man fort få barna til å bli et lite orkester med rytmelyder. Vi har et stort utvalg av flere mindre instrumenter som kan brukes av både små og større barn.

Xylofon

Xyolofon og klokkespill er et fantatisk instrument for å lage musikk og ikke minst for å få barn til å oppdage musikk. Det er gøy når voksne spiller skikkelig på xylofon men det er fint for barn å prøve. Det er veldig morsomt og den lager en veldig fin lyd.

Har du noen spørsmål om våre produkter?

Vi hjelper deg gjerne med å velge ut riktige instrumenter til din barnehage. Vi i Musikkmarkedet har lang erfaring med instrumenter og vi hjelper gjerne til med å lage en pakke som passer godt til dine behov.